نمایندگان مجلس معتقدند هدایت توریستها توسط تورگردانها، سبب بازار گرمی دلالها و فروش صنایعدستی وارداتی با قیمتهای گزاف به توریستها و آسیب به پیکره کمتوان صنایعدستی کشور شده است.
سرویس فرهنگی خبرگزاری خانه ملت، تورلیدرها و راهنماها میتوانند نقش قابل ملاحظهای در معرفی فرهنگ و تمدن ایران زمین داشته باشند و با رفتار خود فرهنگ غنی ایرانی را به کشورهای دیگر معرفی کنند اما متأسفانه برخی تورلیدرهای سودجو و واسطهگر که بسیاری از آنها نیز غیربومی هستند، گردشگران را به سمت فروشگاههای صنایعدستی مشخصی برده و کالاهای صنایع دستی را گرانتر از قیمت واقعی به آنها فروخته و درصد بالایی به عنوان حق کمیسیون از فروشنده دریافت میکنند و این معضل مدتهاست که گریبان صنایعدستی شهرهایی توریستی و دارای صنایعدستی غنی را گرفته و بهیقین گردشگر خارجی نیز متوجه این موضوع شده و تصوری ناخوشایند از ایران و ایرانی در ذهنشان ایجاد میشود که این مسئله میتواند صنعت گردشگری ما را به مخاطره اندازد.
هدایت توریستها به برخی از فروشگاههای صنایعدستی در هر شهرهای مختلف توسط تورگردانها و فروش صنایعدستی چین و هند به اسم ایران، در کنار دریافت قیمتهای غیرمتعارف از آنها، علاوه ورشکستکی صاحبان این هنر صنعت و تعطیلی روزافزون کارگاههای صنایعدستی، آسیبهای بسیار دیگری نیز به دنبال داشته است و گویی باید منتظر ماند که در آیندهای نچندان دور تنها نامی از صنایع دستی ایران به یادگار بماند.
این درحالی است که مسئولان طی سال های اخیر بیش از بیش به اهمیت جذب گردشگر و فروش صنایع دستی به منظور فاصله از اقتصاد نفتی تاکید دارند و اگرچه جلسات متعددی برای پرداختن به این معضل تشکیل شده و از برخوردهای مختلف با این تورلیدرها سخن گفته شده، اما در میان هنرمندان صنایعدستی، رضایتی درباره رفع این مشکل دیده نمیشود و گویا ماجرا عمیقتر از آن است که بتوان با برگزاری جلسه آن را حل و فصل کرد؛ لذا ساماندهی بازار صنایعدستی که مسئولان چندین دهه فقط سخن از آن گفتهاند به یک "عزم ملی" نیاز است.
عباسعلی پوربافرانی، محمدسعید اسماعیلی، مرتضی صفاری نطنزی به عنوان نمایندگان شهرهای صاحب صنایع در مجلس شورای اسلامی ضمن آسیب شناسی این موضوع راهکارها و ضرورت خروج از آن را توضیح میدهند؛
پوربافرانی: ضرورت مقابله با بدهوبِستان تورگردانها با فروشگاههای خاص صنایعدستی/دلالها، ویروس بازار صنایع تولیدی
عباسعلی پوربافرانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با انتقاد از روند موجود در بازار صنایع دستی مبنی بر سوق دادن توریستها به فروشگاههای خاص صنایع دستی و دریافت حق کمیسیون از صاحبان فروشگاه و فروش آثار هنری با مبالغ غیرواقعی به گردشگران، گفت: سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی باید تمام تلاش خود را برای حذف واسطهها در صنایعدستی انجام دهد، چراکه نقش واسطهها اضافه و به مثابه یک ویروس برای اقتصاد و صنایع تولیدی محسوب میشود.
نماینده مردم نائین و خور در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه واسطهها علاوه بر ضربه به تولیدکننده، میان تولیدکننده و خریدار حدفاصلی را که فقط سبب افزایش قیمت و تزریق آثار قلابی به بازار شده ایجاد میکند، افزود: بسیاری از استادکاران این عرصه به دلیل همین مشکلات ورشکسته شدهاند درحالی که هنرمندان صنایع دستی دارای شناسنامه تولید، باید بتوانند تولیدات خود را مستقیم به گردشگر ارائه کنند.
وی همچنین تاکید کرد: اگر تورگردانها به شکل سازماندهی شده گردشگران را به سمت فروشگاههای خاص به منظور دریافت پورسانت هدایت میکنند باید به موضوع به طور دقیق رسیدگی کرد و نظارت بیشتر از سوی دستگاههای مسئول به این مسئله ضروری است چراکه ادامه آن صنایع دستی را بیش از این به یغما میبرد.
پوربافرانی در حالی که معتقد است باید برای چگونگی دریافت پول از توریست در طول سفر برنامه مشخصی داشت و آن را طی بازدیدهای مختلف تقسیم کرد، گفت: باید در ادامه هر کارگاهی، فروشگاهی وجود داشته باشد تا توریست در حاشیه بازدید از یک کارگاه فرصت خرید محصولات را داشته باشد چراکه در این صورت میتوان دست واسطه و دلال را قطع کرد.
نماینده مردم نائین و خور در مجلس شورای اسلامی افزود: معرفی و تبلیغ فروشگاههایی که محصولاتشان اصل و با کیفیت است، میتواند دست دلالان را در فروش محصولات تقلبی و افزایش گزاف قیمتها کوتاه کند.
سعیدی: دریافت حق کمیسیون از فروشگاههای صنایع دستی در شأن گردشگری ایران نیست/ لزوم قطع دست دلالان از بازار صنایعدستی
محمداسماعیل سعیدی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با انتقاد از روند موجود در بازار صنایع دستی مبنی بر سوق دادن توریستها به فروشگاههای خاص صنایع دستی و گرفتن حق کمیسیون از صاحبان فروشگاه و فروش آثار هنری با مبالغ غیرواقعی به گردشگران، گفت: هدایت توریستها به فروشگاههای خاص به منظور دریافت پورسانت علاوه بر اینکه در شأن گردشگری ایران نیست، لطمات سنگینی به فعالان این عرصه میزند لذا مسئولان مربوطه موظف به افزایش نظارت خود بر عملکرد آنها و قطع دست دلالان از صنایعدستی هستند.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آژانسهای مسافرتی باید اطلاعات کافی را در اختیار گردشگران گذاشته و حق انتخاب خرید از هر فروشگاهی را به آنها بدهند، چراکه هدایت آنها به فروشگاههای خاص و فروش اجناس با قمیتهای گزاف، در دراز مدت به گردشگری و بازار صنایعدستی لطمه میزنند.
وی تاکید کرد: اگر گردشگران خارجی متوجه سوءاستفاده از بیاطلاعاتی آنها شوند نه تنها دیگر به ایران باز نخواهند گشت بلکه تبلیغات منفی از ایران میکنند.
سعیدی با تاکید بر اینکه سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید با همکاری ارگانهای ذیربط چارچوب هایی را برای نحوه فروش صنایع دستی در نظر گیرد، گفت: سازمان باید لیست واقعی قیمت اجناس مختلف را در اختیار گردشگران داخلی و خارجی قرار دهند و مانع از ادامه و سرایت این حرکت سخیف برخی از تورگردانها شوند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه برای جلب گردشگر باید سیاست و بسته مناسب داشت، افزود: معتقدم باید هزینههای گردشگر را در طول سفر تقسیم کرد نه آنکه از طرفی یک اثر هنری معمولی را به قیمت گزاف به آنها فروخت و از طرف دیگر برخی از تسهیلات، مانند بازدید از کارگاهها و آشنایی با نحوه کار هنرمندان رایگان در اختیار آنها قرار داده شود./
صفاری نطنزی: وجود محصولات چینی در شهرهای صاحب صنایعدستی، نشانه حذف تولیدکنندهها و میدانداری دلالها است
مرتضی صفاری نطنزی در گفتوگو با خانه ملت با انتقاد از روند موجود در بازار صنایعدستی مبنی بر سوق دادن توریستها به فروشگاههای خاص صنایعدستی و گرفتن حق کمیسیون از صاحبان فروشگاه و فروش آثار هنری با مبالغ غیرواقعی به گردشگران، گفت: دلالی تورلیدرها یکی از معضلات حوزه گردشگری و صنایعدستی است چراکه این تورلیدرهای سودجو و واسطهگر که بسیاری از آنها نیز غیربومی هستند، گردشگران را به سمت فروشگاههای صنایعدستی مشخص برده و کالاهای صنایعدستی را گرانتر از قیمت واقعی به گردشگر میفروشند و درصد بالایی بهعنوان حق کمیسیون از فروشنده دریافت میکنند.
نماینده مردم نطنز و قمصر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این اتفاق علاوه بر آسیبهای اقتصادی، شأن و جایگاه گردشگری ایران را نیز در سطح بینالملل تقلیل میدهد چراکه توریستها متوجه موضوع میشوند.
وی تاکید کرد: سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی باید نظارت خود را بر دفاتر تورگردانی و لیدرهایی که برای این کار انتخاب میشوند بیشتر کنند و از آنها تعهد بگیرند تا در صورت مشاهده این رفتار خلاف اخلاق و قانون با آنها برخورد شود.
صفاری نطنزی با تاکید بر اینکه نباید استادکاران و تولیدکنندگان صنایع ناب دستی را بیش از این مورد آزار قرار داد و آنها از ادامه کار دلسرد کرد، اضافه کرد: اگر یک مدیریت واحد برای صنایع دستی وجود داشته باشد و هر سازمان برای خودش کار نکند و از افرادی کاردان برای گرفتن مشاوره استفاده شود، میتوان آینده بسیار خوبی را برای صنایع دستی شهری مانند اصفهان پیشبینی کرد.
نماینده مردم نظنز و قمصر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه محصولات چینی نیز در شهرهای صاحب صنایعدستی دیده میشود، گفت: دلیل این اتفاق حذف تولیدکنندهها و میدانداری دلالها است که به این ترتیب تولیدکننده رفته رفته از بین میرود و هنرهای صنایع دستی ریشهکن میشوند./